Son Haberler

Kemal Kılıçdaroğlu Başarılı Mı? Ne Kadar Başarılı?




Kemal Kılıçdaroğlu 2030 a kadar başta kalacak deseler inacacak hale geldik. Kemal Kılıçdaroğlu Kemal Kılıçdaroğlu başarılı mı ne kadar başarılı, artık herkes bu soruyu sormalı!



Yıllardır AKP iktidar ve aklımıza gelen  ilk soru ana muhalefet lideri  Kemal Kılıçdaroğlu başarılı mı diye. Öncelikle şunu söylemek gerekir. AKP iktidarı 14 yıldır başta olduğu gibi ona muhalefet eden belli başlı başlı liderlerin hiç değişmeden yıllarca başta kalması ve AKP’yi iktidardan edecek bir hareketin olmayışı oldukça düşündürücü. Bundan daha ilginci bu partilerin tabanlarında yeterli hareket olmayışı daha ilginç bir hal alıyor. Peki bu durum neden böyle neden bu parti lideri değişmiyor, neden bir kan değişimi olmuyor; bu yazıda kısaca onu inceleyip Kemal Kılıçdaroğulu 2030 a kadar başta kalır mı onu inceleyeceğiz.
Kemal Kılıçdaroğlu başarılı mı?
Başarı şüphesiz soyut bir kavramdır. Elle tuttulur somut hale getirenler şeyler de veriler. 16 Nisan gibi refarandumları da sayarsak toplam 8. seçim kaybeden bir lider görüyoruz CHPnin başında. Belki her seçimin kendine has yapısı olabilir ama baykal döneminden bu yana CHP oyları %5 veya %6 gibi artış gösterdiğini hatırlatmak gerek. Olması gereken oy artışı %6 değil %10 olmalıydı ve başarılı bir muhalefet diyebilmemiz için CHP ‘nin oy oranlarının AKPyi korkutması gerekirdi. Veriler kısaca Kemal Kılıçdaroğlu’nun vasat bir başkan olduğunu söylüyor. Kemal Kılıçdaroğlu başarılı mı  sorusunun cevabı veriler açısından hiç iç acıcı değil!
Kemal Kılıçdaroğlu nun AKP karşıtı politikaları ne kadar başarılı? AKP karşısında Kemal Kılıçdaroğlu başarılı mı?
Milli Detay olarak ister istemez şunu düşünüyoruz. Bir siyasi lider seçim kaybedebilir ama iyi bir çizgide görevini başarılı olarak devam ettiriyorsa  ve de iktidarı değiştirecek güçte o politikacı başarılıdır. Peki bu düşüncemize uyan bir lider mi Kemal Kılıçdaroğlu? Kısaca bazı hatırlatmaları yapalım ne dersiniz.

Mücadele noktasında bazı noktaları kıstas alalım ne dersiniz?


– Konuşmalar ve demeçler: CHPliler tarafından Kemal Kılıçdaroğlu’nun başarılı bir siyasetçi olduğunu düşündüren en önemli nokta söylev ve demeçler. Kemal Kılıçdaroğlu gerçekten etkili siyasi demeçler veren AKPyi köşeye sıkıştıran herkesin takdirini toplayacak şekilde konuşmalar yapıyor. Kemal Kılıçdaroğlu siyaseti onu dinleyenler için gerçekten etkili ve ikna edici konuşmalar içeriyor. Örneğin 16 Nisan Hayır kampanyası için yaptığı konuşmalar oldukça ikna ediciydi. Ancak şunu unutmamak gerekir ki demeçlerde önemli hatalar da yapıldı. Örneğin hayır kampanyası sırasında 15 Temmuz darbesi için çakma darbe demesi belki de seçimin kaybedilmesine neden oldu.
– İcraat açısından Kemal Kılıçdaroğlu: Demeçler iyi güzel de ya yapılanlar. Sürekli AKPden şikayet edip hatta AKPyi ihanetle suçlayan bir parti liderinin AKP’den kurtulmak için ciddi bir hareket içinde olmadığını görüyoruz. Diğer siyasi parti lideriyle birleşip ciddi bir siyasi hareket başlatmak da dahil pek çok seçenek alternatifi varken aynı diğer siyasi parti liderleri gibi AKP’den şikayet etmeyi seçerek diğer parti liderlerinden farkı olmadığını gösterdi Kemal Kılıçdaroğlu. Bunun dışında pek çok pasif noktada pasif kaldı CHP lideri. Halkın medyayla kandırıldığını söyleyip kandırmayı önlemek için ciddi bir hareket görmedik ondan. Adalarımızın Yunanlılar tarafından işgal altında olduğunu söyleyen Kemal Kılıçdaroğlu meseleyi halka inerek veya ciddi şekilde bir hareketin içerisine girmedi. 16 Nisan seçimini ülkenin yıkılması yok edilmesi olarak değerlendiren Kemal Kılıçdaroğlu ne yazık ki çalınan oylar için en ufak bir gösteri düzenlemedi AKPnin karşısına dikilmedi. Daha pek çok konuda pasif kalan CHP liderinin yaptığı tek olumlu icraat ADALET yürüyüşüydü. Defalarca bu yürüyüşün devamı gelecek denmesine rağmen devamı gelmedi ve pek çoğunuz yürüyüşü bile unuttu.
– Örgütlenme ve Kemal Kılıçdaroğlu: AKP nin en önemli silahı olan medya ve TROLL ler konusunda CHPnin herhangi bir harekette bulunduğunu görmedik. AKPyi halka anlatmak ve halkı bilgilendirmek konusunda da seçim dönemlerinde haricinde çalışma yok. Ayrıca diğer partiler gençlik kolları kurarken henüz CHPnin etkili gençlik kolları ortada yok. İşin özü CHP de örgütlenme konusunda bir hareket yok.


CHPliler neden Kemal Kılıçdaroğlu’nu seçiyor?


Yaptığımız analize dayanarak rahatlıkla söylebiliriz ki Kemal Kılıçdaroğlu söylev gücü kuvvetli ancak AKPyle mücadele konusunda etkisiz vasat bir liderdir Kemal Kılıçdaroğlu. Peki durum böyleyse nasıl oluyor da CHPliler bu vasat lideri seçiyor derseniz ona da kısaca değinelim. Öncelikle CHPlilerin Kemal Kılıçdaroğlu’nun siyasetinden etkilediğini söylersek yanlış olmaz. Kemal Kılıçdaroğlu kendi seçmeminin ve delegelerini etkileyen söylev gücü kuvvetli etkili bir siyasetçi. Böylesine etkili bir siyasetçiyi de en çok dinleyenler yine CHPliler ve işin içine parti içi muhalefetin etkisiz olması girince CHPlilerin Kemal Kılıçdaroğlunu seçmesinden daha doğal bir şey yok. İkinci nokta ise korku. CHPye sahip çıkma güdüsü yenilik korkusu yeni bir adayın gelmesinin önünde en büyük engel.
Kemal Kılıçdaroğlu hemen şimdi gitmeliydi!
CHPliler ne yazık ki konuşmalara kanıp ülkenin dipsiz bir uçuruma gittiğini göremiyor ve Kemal Kılıçdaroğlu gibi liderle AKPnin 2019 seçimlerini kazanacağını görmekten acizler. Yeni bir lider ne getirir bilinmez ama hiç değilse bir umut olabilirdi. CHPdeki kan değişimi 2019 seçimlerini muhalefetin kazanmasını sağlayabilirdi ama olmadı. Ülkenin geleceği için yeni taze bir kan şart ama particilik Cumhuriyetten daha önemli olduğu için değişen bir şey olmadı.


Kemal Kılıçdaroğlu 2030 a kadar başta kalacak!
Milli Detay olarak gördüğümüz bir şey var; ne yazık ki siyasetçilerin söylev ve demeçlerine bakıp nereye gittiğimizi ne yaptığımızı sorgulamıyız. Siyasetçileri bir çoban olarak görüp güdülmeyi de çok seviyoruz. Kemal Kılıçdaroğlu iyi cümleler etkili konuşan bir siyasetçi olabilir ama düşünce yapısıyla ve yaptıklarıyla seçim kazandıracak tipte bir başkan olmadığı aşikar. Milli Detay olarak en büyük korkumuz bu devam eden sürecin böyle devam edip giderek 2019 seçimlerini yine AKP nin kazanması. Tabii bundan daha kötüsü de var. Gelecek yeni seçim yenilgilerinin bile yeni değişimlerinin önünü açmaması. CHPliler artık eskiye ve söylemlere sarılmayı bırakıp yenilik istemeli, ülkenin kurtuluşu için çare aramalı yoksa Kemal Kılaçdaroğulu 2030 a kadar başta kalırk dese bu yalan olmaz ve izlediği yanlış, etkisiz plotikalarla bu lider sadece 2030 a kadar değil sonsuza kadar CHPnin başında kalır!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Milli Detay Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Blogger tarafından desteklenmektedir.